Ce inseamna ERP ?

Planificarea resurselor companiei (Enterprice Resource Planning) este termenul folosit pentru a descrie un larg set de activitati realizate de o aplicatie soft multi-modulara care ajuta un producator sau un orice alt tip de afacere sa conduca partile importante ale afacerii. Aceste parti pot include planificarea produsului, achizitii, inventare, legatura cu furnizorii, asigurarea servirii clientului si ordinele de urmarire, etc. ERP poate de asemenea include module pentru finante si resurse umane.

          

Modulele unui sistem ERP funcționeaza integrat utilizand o baza de date comuna, sau pot funcționa independent, fiind interconectate prin interfete care permit transferul (de cele mai multe ori automatizat) de informatii.

In general, daca toate tranzactiile din firma sunt incluse intr-un sistem ERP, acesta furnizeaza metode de inregistrare contabila automata. Intr-o firma in care un sistem ERP acopera toate sectoarele de activitate, programul de contabilitate nu trebuie sa faca nimic deosebit.

Despre ce insemna ERP s-a scris si se va mai scrie multa vreme. Evolutia sistemelor este spectaculoasa. Din punct de vedere istoric au putut fi vazute ca intr-o strafulgerare concepte precum Planificarea Cerintelor Materiale (MRP, MRP II - ce include si planificarea manoperei) care in jurul anilor ’80 au evoluat in Planificarea Resurselor Companiei (ERP). In Romania exista tendinta de a numi orice aplicatie simpla de contabilitate ca fiind un ERP. Acest lucru nu este insa corect. Este interesant de studiat documentatia unor produse cum ar fi cele de la SAP, care este liderul absolut al solutiilor de business la nivel regional, european si mondial. Avand preturi proportionale cu calitatea, SAP nu este accesibil ca pret oricarei firme, mai ales in faza de debut. Puteti afla macar ce elemente constructive ar trebui sa prezinte o aplicatie care are pretentia de a se numi ERP.

Este important sa mai retineti un lucru ! O solutie ERP nu inseamna neaparat un program furnizat de o singura companie care "face tot". Acest lucru poate fi chiar daunator deoarece este logic ca un singur producator sa nu poata face totul "de la cap la coada" perfect. Si SAP ofera o astfel de interfata pentru interconectarea altor aplicatii cu solutia lor. Dorinta de a creste profitul si de a "monopoliza" a unor producatori de soft, suprapusa cu dorinta clientului de a-si vedea mai repede implementata o solutie completa de tip ERP functionala, face ca in momentul negocierii achizitiei softului sa se ignore complet discutia privitoare la disponibilitatea producatorului de a deschide interfete pentru interconectari cu alte aplicatii. Alte aplicatii cu functionalitati particulare mai bune, sau care pot completa module inexistente, vor fi inutilizabile daca nu vor putea face schimb de informatii cu ERP-ul clientului.